Are dietary intake and nutritional status of specific polyunsaturated fatty acids correlated with sarcopenia outcomes in community-dwelling older adults with sarcopenia? - Exploratory results from ENHANce. Dupont J, et al, BMC Geriatr 2023.

  • Proposé le : 20/05/2024 04:07:13
  • Par : Bot
  • Avec la version du site : v2021_01_12
  • Revu par :
    • Mettre votre nom d'utilisateur
    • Mettre votre nom d'utilisateur
Notes sur les tags :
  • Adopter cette revue :
    Si vous souhaitez prendre en charge cette revue d'article, merci de remplacer le tag Non_attribué par Attribué et ajoutez aussi votre nom d'utilisateur à l'emplacement prévu.
  • Réaliser des modifications :
    Pour modifier ce document, il est nécessaire d'être connecté au site. Pour cela, assurez-vous d'avoir des identifiants valides. Si vous n'en avez pas, contactez-nous. Pour vous connecter, cliquez sur l'icône dans la barre de navigation.
  • Demander la finalisation de la revue de l'article :
    Une fois revue et complétée, merci de remplacer l'étiquette Non_finalisé par A_finaliser. Un administrateur se chargera de valider la revue et de la publier avec le tag Finalisé.

Résumé et points clés

Aims: To explore the relationship between dietary polyunsaturated fatty acids (PUFAs) intake, nutritional PUFAs status and sarcopenia outcomes in sarcopenic older adults.

Methods: The Exercise and Nutrition for Healthy AgeiNg (ENHANce) is an ongoing 5-armed triple blinded randomized controlled trial, in sarcopenic older adults (> 65y) aiming to assess the effect of combined anabolic interventions (protein, omega-3 supplement and exercise) on physical performance in these adults, compared to single/placebo interventions. Baseline data were used for a secondary, exploratory, cross-sectional analysis. Dietary PUFAs intake was assessed with 4-day food records, status with RBC membrane fatty acids profiles. Spearman's rho(ρ) correlation coefficients were calculated to explore associations of PUFAs intake and status with sarcopenia-defining parameters (muscle strength, mass and physical performance), physical activity (step count) and quality of life (SF-36, SarQoL).

Results: In total, 29 subjects (9♂/20♀, mean age 76.3 ± 5.4y) were included. Total omega-3 intake of participants (1.99 ± 0.99 g/d) was below the recommended intake (♂:2.8-5.6 g/d; ♀:2.2-4.4 g/d). Intake and status of PUFAs were not correlated. Regarding correlations with outcomes, α-linolenic acid status was inversely associated with appendicular lean mass (aLM) (ρ:-0.439; p = 0.017), whereas docosahexaenoic acid status was positively associated with aLM (ρ:0.388; p = 0.038). Some omega-3 PUFAs intake and status markers were positively associated with step count, SF-36 and SarQoL scores, whereas gamma-linolenic acid status was inversely associated with SF-36 physical component summary score (ρ = -0.426; p = 0.024).

Conclusions: Although intake of omega-3 and omega-6 was low, the present exploratory study generated new hypotheses for potential correlations of PUFAs intake and status with sarcopenia outcomes in older adults with sarcopenia.

Références de l'article


Discussion

  • Cette section peut être éditée par les relecteurs, les rédacteurs, les modérateurs et les administrateurs. Elle regroupe l'ensemble des échanges autours de la référence ci-dessus présentée.
  • Référez-vous à cette page pour connaître le rôle des utilisateurs et pour participer à la discussion.
  • Il n'y a, pour l'instant, aucune discussion en cours.

Éditer la discussion


Références


Gardez le contact

Suivez notre utilisateur Twitter : @AgingPapers
Nos rencontres visio